مجموعه ژیروسکوپ
موزه خانه دانش
بنیاد ثبوتی
مجموعه ژیروسکوپ
تا حالا به این پرسش فکر کردهاید چرا دوچرخهای که در حالت سکون به زمین میافتد میتواند در حال حرکت تعادل خودش را حفظ کند؟
چه چیزهایی را میبینیم؟
باز هم یک محصول صد در صد خانه دانشی که ساخته دکتر حمیدرضا خالصیفرد و تیم فنی همراهشان است. بخش ژیروسکوپ (بهقول بچهها بخش فرفره و تاببازی) همیشه علاقهمندان خودش را دارد ما هم که عاشق بازیهای علمی هستیم 😜 (یک بار دیگر هم یادآوری کنم که در موزه یک تاب بسیار هیجانانگیز داریم 🤪 ).
اجازه دهید ژیروسکوپ چرخ دوچرخه شما را به دنیای یک چرخش ببرد. چرخ در حال چرخش دوچرخه را در دست گرفته و سعی کنید دستتان را به چپ و راست خم کنید و از خودنمایی اینرسی دورانی لذت ببرید! یا میتوانید با آویزان کردن چرخ دوچرخه از محور آن به بند موجود در این بخش، باز هم شاهد همین پدیده باشید.
سوار تاب عجیب غریب این بخش شوید، با اینرسی دورانی و گشتاورها بازی کنید و از سرگیجه آرامشبخش!!! آن لذت ببرید. 😵💫
چرخ در حال چرخش دارای تکانه زاویهای است که به آن تمایل طبیعی میدهد تا با همان سرعت در همان جهت به چرخش ادامه دهد. وقتی ژیروسکوپ را کج میکنید، تکانه زاویهای آن را تغییر میدهید. چرخ در حال چرخش در برابر این تغییر مقاومت میکند، به عقب رانده میشود و باعث می شود که بند متصل به آن بچرخد یا شما نیروی مایل به چرخش را در بازوهایتان احساس کنید.
تمایل طبیعی اجسام در حال چرخش برای مقاومت در برابر تغییرات جهت میتواند مفید باشد.
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که چرا دوچرخهها هنگام حرکت چرخهایشان به راحتی تعادل پیدا میکنند، اما در حالی که چرخشان میایستد تمایل به افتادن دارند؟ چرخهای دوچرخه ژیروسکوپهایی هستند که بهشکل طبیعی دستکم در زمان چرخش در برابر کج شدن مقاومت میکنند.
هنگامی که یک کوارتربک یک توپ فوتبال را پرتاب میکند، اضافه کردن چرخش به پرتاب توپ، باعث میشود توپ در هوا به سمت جلو حرکت کند.
کشتیها، هواپیماها و فضاپیماها از ژیروسکوپ در تجهیزات ناوبری برای کمک به ماندن در مسیر درست استفاده میکنند. یک ژیروسکوپ که در یک چارچوب بدون اصطکاک نصب شده است، بدون توجه به نحوه حرکت کشتی، جهت خود را حفظ میکند. ژیروسکوپها در تلسکوپ فضایی هابل با ثابت نگهداشتن مسیری که در آن قرار دارد، به هدفگیری درست آن کمک میکنند.
حالا بد نیست کمی به بازی بیلیارد در یک کشتی کروز فکر کنید. 😌
ژیروسکوپ چرخ چرخنده و پُرسرعتی است که وزن آن بر محور حلقهٔ بیرونی متمرکز است و میتواند آزادانه عمود بر صفحهٔ دَوَران در یک یا چند راستا بچرخد.
چرخشنما وسیلهای برای اندازهگیری یا حفظ جهت میباشد که از اصل بقای تکانهٔ زاویهای استفاده میکند. یک چرخشنمای مکانیکی همیشه یک چرخ یا دیسک چرخنده با محور آزاد دارد که میتواند در هر جهتی قرار گیرد. رفتار یک چرخشنمای مکانیکی نشان دهندهٔ پایستگی ویژگیهای تکانهٔ زاویهای (مقدار انرژی جنبشی و جهت آن به عنوان یک مقدار برداری) است. تغییر این جهتگیری بر اثر گشتاور خارجی بسیار ناچیز است. این به دلیل همان زاویهای بزرگ خود به همراه نرخ زیاد چرخش آن است. چون گشتاور خارجی توسط نگاه داشتن وسیله در یک حلقه کمینه میشود جهت آن تقریباً ثابت میماند، صرف نظر از اینکه سطحی که وسیله روی آن قرار گرفته چقدر حرکت میکند. چرخشنماهای با فناوری حالت جامد هم وجود دارند مانند ژیروسکوپهای حلقهٔ لیزری، ژیروسکوپهای فیبر نوری و پیزوالکتریک.
کاربردهای چرخشنما شامل هدایت، زمانی که قطبهای مغناطیسی کار نمیکنند (مانند موقعیت تلسکوپ هابل) یا به اندازهٔ کافی دقیق نیستند (مثل ICBM) یا برای پایدارسازی ماشینهای پرنده مثل هلیکوپترهای هدایت شونده از راه دور یا پَهپادها میباشد. به دلیل دقت بالاتر، ژیروسکوپها همچنین در حفظ جهت در معدن کاری تونلها هم به کار میروند. در تلفنهای همراه نیز ژیروسکوپ کاربرد دارد وتحت عنوان چرخش خودکارصفحه (screen rotation) میتوان آن را فعال کرد.
حسگر چرخشنما در تلفنهای همراه را ممکن است با حسگر شتابسنج یکسان بدانید اما در حقیقت کار این دو با هم تفاوت دارد. حسگر شتاب سنج ماهیت الکتریکی دارد اما حسگر چرخشنما بر پایه مکانیک است. این حسگر به وسیلهٔ چرخش دو حلقه و چگونگی قرارگیری و حرکت آنها قابلیت تشخیص چرخش را ایجاد میکند.
ژیروسکوپ (Gyroscope) برای اندازهگیری یا حفظ وضعیت زاویه (Orientation) مورد استفاده قرار میگیرد. ساختار یک ژیروسکوپ معمولا شامل موارد زیر است:
- حلقه خارجی (Frame)
- حلقه داخلی (Gimbal)
- روتور (Rotor)
تاریخچه استفاده از ژیروسکوپ
اولین ژیروسکوپ شناخته شده توسط یک آلمانی به نام یوهان بوهننبرگر که اولین بار در سال ۱۸۱۷ دربارهاش نوشت ساخته شده است. ژیروسکوپ بوهننبرگر بر اساس یک کرهٔ بزرگ چرخنده ساخته شد. در سال ۱۸۳۲ والتر جانسون آمریکایی ژیروسکوپی ساخت که براساس دیسک چرخنده کار میکرد. ریاضیدان فرانسوی پیر لاپلاس زمانی که در دانشگاه اکول پلیتکنیک کار میکرد این ماشین را به عنوان ابزار کمک آموزشی پیشنهاد کرد.
در فیزیک، تکانهٔ زاویهای یا تکانهٔ دورانی ( Angular momentum) (در فارسی به آن گشتاور دورانی یا گشتاور زاویهای نیز گفته میشود) کمیتی برداری است که برای بیان وضعیت حرکتی سیستمهای در حال حرکت دورانی مورد استفاده قرار میگیرد. با این که سرعت زاویهای مرسومترین کمیت برای بیان وضعیت حرکتی جسم در حال دوران است، اما تکانهٔ زاویهای نسبت به آن اطلاعات بیشتری را دربردارد. تکانهٔ زاویهای یک سیستم به سرعت زاویهای، جرم و نحوهٔ توزیع جرم سیستم حول محور دوران یا مرکز دوران وابسته است. تکانهٔ زاویهای همواره نسبت به یک چارچوب مرجع سنجیده میشود.
اگر سامانه شامل بیش از یک ذره باشد، تکانهٔ زاویهای آن حول یک نقطه را میتوان با جمع بستن تکانهٔ زاویهای تک تک ذرات تشکیل دهندهٔ سامانه حول همان نقطه به دست آورد. به فرض آن که سامانه دارای N ذره باشد، داریم:
که در آن، r اندیس iها مکان ذره iام نسبت به نقطه مرجع و m اندیس iها جرم ذره و v اندیس iها سرعت آن است.
لختی/اینرسی دورانی یا «ممان اینرسی» (Moment of Inertia)، توانایی جسم برای مقاومت در برابر شتاب زاویهای است. این کمیت اسکالر، از مجموع حاصلضربهای جرم هر ذره در توان دوم فاصله آن ذره تا محور دوران به دست میآید. ممان اینرسی، با عنوان گشتاور دوم جرم نیز شناخته میشود.
ممان اینرسی، به ما نشان میدهد که برای رسیدن به یک شتاب زاویهای مشخص، به چه مقدار گشتاور یا نیروی دورانی نیاز داریم. با ضرب این کمیت در شتاب زاویهای، گشتاور یا نیروی مورد نیاز به دست میآید. هر چه ممان اینرسی بیشتر باشد، گشتاور مورد نیاز نیز بیشتر خواهد بود. طراحان با محاسبه دقیق این پارامتر میتوانند بین ابعاد، وزن و کارایی سازه، تعادل خوبی را برقرار کنند.
حلقه نازک تاب با شعاع r و جرم m حالت خاصی از چنبره و یا استوانهای توخالی با دیوارهای ضخیم است که اینرسی دورانی آن از رابطه پایین بهدست میآید:
مجموعه ژیروسکوپ
اینرسی دورانی
تکانه زاویهای پایستگی
چرخهای دوچرخه ژیروسکوپهایی هستند که بهشکل طبیعی دستکم در زمان چرخش در برابر کج شدن مقاومت میکنند.
خانه دانش
آیا می توانید ترفندهای چرخشی تازهای با این تاب و فرفره کشف کنید؟
💡 به ما اطلاع دهید.
چیدمانهای وابسته
موزه
……….
خانه دانش
بنیاد ثبوتی
موزه
مسابقه چرخهای غلتان
خانه دانش
بنیاد ثبوتی
خبر
دانشآموز کاوشگر خانه دانش-مجموعه مسابقههای سازهبازی-مریخنورد
بخش سازهبازی خانه دانش بنیاد ثبوتی درششمین هفته از فصل نخست مجموعه مسابقههای سازهبازی، ساعت 4...
دانشآموزان مدرسه مهرپویا در خانه دانش (بخش سوم)
خانه دانش بنیاد ثبوتی از روز 10 آذرماه 1403 میزبان دانشآموزان مدرسه مهرپویا است. 14 آذرماه:...
دانشآموزان مدرسه مهرپویا در خانه دانش (بخش دوم)
خانه دانش بنیاد ثبوتی از روز 10 آذرماه 1403 میزبان دانشآموزان مدرسه مهرپویا است. 12 آذرماه:...