بخش فیزیک دانشگاه شیراز، ساعت 10 صبح روز چهارشنبه ۱0 خردادماه 1402 ویژهبرنامهای به مناسبت ۶۰امین سالگرد تأسیس این بخش و بزرگداشت پروفسور یوسف ثبوتی در بخش فیزیک دانشگاه شیراز، سالن کنفرانس شیمی و فیزیک (میدان ارم-پردیس علوم) برگزار میکند.
بنیاد ثبوتی از جمله حامیان این مراسم است.
گروه فیزیک دانشگاه شیراز در سال ۱۹۶۰ تأسیس شد. تعداد اعضای گروه فیزیک تا سال ۱۹۶۶ به ۹ عضو هیئت علمی از جمله ۵ دارنده مدرک دکترا افزایش یافت. در همین زمان پروفسور ثبوتی تقویم دقیق تحصیلی مبتنی بر ترم را در مقطع کارشناسی ایجاد کرد که شامل نسبیت خاص، مکانیک کوانتومی و فیزیک آماری بود. به ابتکار ایشان، برنامه تحصیلات تکمیلی برای اولینبار در ایران پیشنهاد، تصویب و تأسیس شد؛ روند رشد پژوهش و تدریس در گروه فیزیک بهسرعت رونق گرفت و الگویی برای بسیاری از گروههای دیگر نه تنها در دانشگاه شیراز بلکه بسیاری از دانشگاههای دیگر در سراسر کشور شد.
یکی دیگر از تحولات مهم در تاریخ رشته فیزیک دانشگاه شیراز، تأسیس رصدخانه بیرونی بود. در بازدید از دانشگاه شیراز در سال ۱۹۶۹، دکتر رابرت اچ کوچ که در آن زمان رئیس بخش فیزیک دانشگاه پنسیلوانیا بود، با دکتر ثبوتی در مورد امکان ساخت یک رصدخانه گفتگو کرد. کار بر روی ساخت و ساز در سال ۱۹۷۲ آغاز شد و در سال ۱۹۷۵ به پایان رسید. پروفسور ادوارد گوینان به همراه پروفسور کوخ کمک زیادی به ایجاد رصدخانه بیرونی کردند که مجهز به تلسکوپ ۵۱ سانتی متری بود. رصدخانه بیرونی به عنوان اولین رصدخانه تحقیقاتی ایران شناخته شده است. برای اطلاعات بیشتر وبسایت رصدخانه بیرونی را ببینید.
در سال ۱۹۸۸ اولین برنامه .Ph.D نیز در دانشگاه شیراز زیر نظر و راهنمایی دکتر ثبوتی راهاندازی شد.
برگرفته از: تاریخچه بخش فیزیک دانشگاه شیراز